GO! Technisch Atheneum Brasschaat
DE WEG NAAR SUCCES
Welkom in de onderwijswereld van het GO! Technisch Atheneum Brasschaat. Ongetwijfeld vind je op onze website een studierichting, aangepast aan je mogelijkheden en je leeftijd. Dat je belangstelling toont voor ons onderwijs, getuigt van een toekomstgericht inzicht. Door te kiezen voor een technisch bewustzijn, kan je je doelgericht voorbereiden op je toekomst in het hoger onderwijs of op de arbeidsmarkt.
We staan borg voor kwalitatief onderwijs en werken aan samen met jou en je ouders aan jouw totale ontplooiing als persoon.
Onze visie
Praktische afspraken
Ziek en afwezig zijn
In het schoolreglement wordt klaar en duidelijk uiteengezet wat er door de ouders gedaan moet worden in geval van ziekte of afwezigheid.
Kort samengevat luidt de regeling als volgt: telkens als iemand afwezig is moeten de ouders de reden ervan opgeven via een eenvoudig briefje (maximaal 4 briefjes per jaar). Daarnaast is een doktersbriefje nodig wanneer een leerling langer dan drie dagen afwezig is. Tijdens de examens (winter- en zomerperiode) of bij uitstappen moet elke dag afwezigheid met een doktersbriefje gewettigd worden. Bij ziekte wordt de school gewaarschuwd.
Leerlingen die te vaak en ongewettigd afwezig zijn, kunnen niet langer beschouwd worden als regelmatige leerlingen, met alle gevolgen van dien.
Schoolagenda
De leerlingen werken met een digitale agenda in Smartschool.
In de digitale agenda staan belangrijke dingen: het weekrooster met vermelding van het lesonderwerp per vak, wat de leerlingen als huiswerk moeten doen met eventueel een link erbij naar de digitale taak, wat ze naar school moeten meebrengen, of er speciale activiteiten zoals een sportdag of een studiebezoek staat gepland, enz.
Door het afdrukken van de digitale agenda kan de leerling een weekoverzicht bekomen zodat hij het werken aan zijn taken en toetsen efficiënt kan plannen.
Klik hier voor de schoolbenodigdheden per klas.
Gewone schooldagen
De leerlingen hebben ’s morgens 4 lesuren tussen 08.20 en 11.55 uur. Er is een kwartier pauze tussen 10.00 en 10.15 uur: tijd om wat te ontspannen, een praatje te maken, iets te drinken, een boterhammetje te eten.
Er is middagpauze van 11.55 tot 12.50 uur. De lessen beginnen opnieuw om 12.50 uur. Om 14.30 uur is er een pauze tot 14.45 uur. In de 1egraad eindigen de lessen meestal om 15.35 uur. De leerlingen van de 2e en 3e graad hebben meestal les tot 16.25 uur.
Het gedetailleerde lesrooster van de leerlingen is te vinden in Webuntis en op Smartschool vanaf begin september.
Uitzonderlijke schooldagen
Eén maal per schooljaar, de laatste week voor de paasvakantie, wordt er een geïntegreerde werkperiode georganiseerd. Zo‘n geïntegreerde werkperiode (GWP) is geen vakantie. Voor het welslagen van het opzet is het nodig dat alle leerlingen er aan deelnemen. De kosten worden laag gehouden. Het is de bedoeling dat de leerlingen in een ontspannen sfeer op een andere manier leren omgaan met gekregen opdrachten. Onze leerlingen van de hoogste klassen steken zelf de handen uit de mouwen om de geïntegreerde werkperiode vorm te geven.
Verder zijn er geregeld (halve) dagexcursies die tot doel hebben de horizon van onze leerlingen te verruimen.
Hier kan u onze jaarkalender 2023-2024 leerlingen raadplegen.
Het rapport
Tweemaal per jaar krijgen de leerlingen een rapport over het dagelijkse werk, (december en juni). Er zijn ook twee tussentijdse evaluaties voorzien (oktober en maart). Per vak wordt er een cijfer gegeven op 10 (begeleid van commentaar en eventuele remediëring) dat het resultaat is van mondelinge en schriftelijke toetsen, van huiswerk, medewerking in de klas, algemene houding, taalgebruik.
Over de examens wordt tweemaal per jaar gerapporteerd (voor de kerstvakantie en op het einde van juni). Het cijfer staat op 100.
In onze arbeidsgerichte opleidingen worden leerlingen permanent geëvalueerd, zij hebben geen examens.
U kan hier het Schoolreglement raadplegen.
Schoolbus
Elke schooldag vertrekt onze schoolbus om 7u15 vanuit Sint-Job naar Atheneum Brasschaat en naar het Technisch Atheneum.
Om de wachttijd tussen het einde van de lessen (15u45) en het vertrek van de bus (16u40) nuttig in te vullen, kunnen de leerlingen sporten of gebruik maken van het Openleercentrum.
Reisweg
- 7u15 Kristus Koning (Bethaniënlei 5A, Sint-Job-in-’t-Goor)
- 7u22 Brugstraat Lucy Bijl (Brugstraat 108/B, Sint-Job-in-’t-Goor)
- 7u30 Lichten Sint-Job (kruispunt Handelslei en Schotensteenweg) Fietsen Mintjens
- 7u35 Kruispunt Schotensteenweg en Andrélaan
- 7u37 Kruispunt Andrélaan en Mieksebaan
- 7u56 TA Brasschaat (Prins Kavellei 98, Brasschaat)
- 8u00 MS AB Brasschaat (Aerdenlei 15, Brasschaat)
Schoolbestuur
scholengroep invento
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft vanaf 1 januari 2000 een nieuwe bestuursstructuur met drie niveaus. De situatie ziet er als volgt uit.
Het lokale niveau: de directeur en de adviserende schoolraad van het Technisch Atheneum.
Het tussenniveau: de regionale scholengroep Invento, waarvan onze school deel uitmaakt, samen met dertien andere scholen uit de streek Brasschaat – Malle – Schoten. Op dit niveau heb je een raad van bestuur, een college van directeuren van alle betrokken scholen, een algemeen directeur en een algemene vergadering. De raad van bestuur is juridisch aansprakelijk voor het bestuur van de scholengroep en is het hoogste beslissingsorgaan op dit vlak.
Het centrale niveau: de raad van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en de afgevaardigd-bestuurder. De bevoegdheden van het centrale niveau werden door het Bijzonder decreet betreffende het Gemeenschapsonderwijs van 14 juli 1998 sterk beperkt zodat de bestuursorganen van de afzonderlijke scholengroep een zeer autonoom bestuur en beleid kunnen voeren, aangepast aan de omstandigheden in de regio.
ouderraad
De ouders hebben in het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een effectieve rol in het schoolbestuur via een adviserende schoolraad. Een aantal leden hiervan wordt door en uit de ouders verkozen. De raad vergadert geregeld met de directeur.
verti
Verti is de vriendenkring van de school. Hij is opgericht op 23 september 1965 en sindsdien zorgt hij voor materiële steun, onder meer door aankoop en verhuur van de dure leerboeken waardoor onze leerlingen niet verplicht worden deze zelf aan te kopen, door aankoop van didactische hulpmiddelen, door het geven van prijzen aan verdienstelijke leerlingen op het einde van het schooljaar.
Dankzij de financiële inspanningen die de vriendenkring zich jaarlijks getroost, kunnen leerboeken in de school gehuurd worden. Het huurgeld wordt zo beperkt mogelijk gehouden.
De schoolgebouwen
Onze school bestaat sinds 1965. In het hoofdgebouw hebben we klaslokalen, een ruime lerarenkamer, het secretariaat, de burelen van directie en een overdekte speelplaats.
Hierin hebben didactische keukens, verzorgingslokalen, meerdere wetenschapslabo’s en een virtueel kantoor.
Sinds 2012 zitten de leerlingen van de eerste graad in een modern gebouw, dat geheel is aangepast aan hedendaagse noden.
In ons STEM-gebouw, dat meer achterin op het domein gelegen is, zijn ruime en goed uitgeruste werkplaatsen en laboratoria ingericht voor elektriciteit, houtbewerking, mechanica en metaalbewerking.
Er zijn twee afzonderlijke speelplaatsen: één voor de eerste tot derde jaar en één voor het vierde tot zevende jaar.
Onze sporthal dateert van 1988 en werd gerenoveerd in 2022. Na de schooluren wordt deze gebruikt door verschillende Brasschaatse sportverenigingen.
Centrum voor leerlingenbegeleiding
Het CLB Antwerpen staat in voor de begeleiding van onze leerlingen.
Ben je op zoek naar meer info? Klik hier